Nieuwe regelgeving om ouderen beter te beschermen tegen legionella

Geplaatst op donderdag 31 januari 2019

‘Verzorg- en verpleeghuizen die omgevormd zijn tot woonzorgcentra krijgen de hoogste beschermingsstatus tegen legionella weer terug’, dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen in haar brief aan de Tweede Kamer.

In de Zembla –uitzending ‘De jacht op legionella’ kwam naar voren dat veel kwetsbare ouderen onvoldoende beschermd zijn tegen legionella.

Verzorg- en verpleeghuizen vallen onder de prioritaire locaties wat inhoudt dat er uitgebreide preventiemaatregelen van toepassing zijn. Er moet een legionella risicoanalyse en beheersplan zijn opgesteld en er moeten beheertaken om legionella te voorkomen worden uitgevoerd en worden vastgelegd in een logboek.

Veel van deze verzorg- en verpleeghuizen worden omgevormd tot een serviceflat of seniorencomplex waar ouderen formeel zelfstandig blijven wonen en zorg aan huis krijgen. Hiermee wijzigt de gebouwfunctie en gaat hun zogeheten prioritaire status verloren. Dit betekent dat ze niet meer de hoogste bescherming tegen legionella krijgen. Dat gaat nu veranderen. Zorgwoningen komen weer terug op de lijst met prioritaire locaties.

klik hier voor het artikel op Zembla.nl

Wilt u weten of dit consequenties heeft voor uw specifieke situatie? Neem dan contact op met C-mark via tel nr. 088-831 05 00 of door op de blauwe contactbutton te klikken.

 

 

Terug naar overzicht
Advies nodig?
Neem vrijblijvend contact op 088 - 831 05 00
Vraag direct online advies aan