Vragen over zwemwateronderzoek
Zijn de zwemwateronderzoeken geaccrediteerd?
Ja, de meest voorkomende analyses zijn geaccrediteerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor onderzoek op de colibacterie en de meest voorkomende chemische parameters in zwemwater. Op het analysecertificaat herken je elke geaccrediteerde verrichting aan de letter Q.
Is de monstername van zwemwater geaccrediteerd?
Ja, monstername van zwemwater is geaccrediteerd. Op het analysecertificaat staat bij deze verrichting een Q.
Wat bedoelen jullie met "Wie is de toezichthouder?"?
Voor elke locatie en voor elke soort installatie kan een andere wetgeving gelden. Ook de toezichthouder kan verschillen.
- Voor zwemwater is de provincie de toezichthouder
Mag ik de zwemwatermonsters zelf nemen?
- Als monstername in jouw situatie wettelijk verplicht is, dan moet een monsternemer de monstername onder accreditatie doen. De toezichthouder telt monsternames die niet onder een accreditatie vallen, niet mee in de wettelijk verplichte aantallen
- Voor je eigen onderzoek mag je natuurlijk wel zelf monsters aanleveren. Hiervoor moet je de door ons geleverde speciale monsterflessen gebruiken. Haal de maximale informatie uit het onderzoek door gebruik te maken van de ervaring van onze monsternemers en adviseurs
Voor verdere informatie of voor de aanvraag van de (noodzakelijke) monsterflessen, kun je contact met ons opnemen.
Mijn zwembadgasten hebben jeukklachten, wat kan ik daaraan doen?
De watersamenstelling moet voldoen aan de eisen die in de nieuwe Zwemwaterwet 'het Bal - Hoofdstuk 15' staan. Als er ondanks de juiste watersamenstelling jeukklachten ontstaan, dan zit er mogelijk een stof in het water die niet bij standaard periodieke onderzoeken wordt gemeten.
Het kan altijd zo zijn dat één enkele persoon overgevoelig is voor stoffen die van nature in zwemwater aanwezig zijn. Zijn de klachten ernstig of zijn er meerdere personen met dezelfde verschijnselen? Dan raden we dringend aan om contact op te nemen met een van onze zwembadadviseurs. Klik hiervoor op de contactknop of bel ons via 088 – 831 05 00.
Wat houdt het vignet "Veilig & Schoon" in?
Alle zwembaden in Nederland moeten voldoen aan wet- en regelgeving. Met het Keurmerk Veilig & Schoon (van de Stichting Zwembadkeur) voldoe je als zwembad aan de wensen en eisen die klanten, maar ook eigenaren, het zwembadmanagement en overheden stellen aan zwembaden. Het keurmerk is ingesteld door de zwembadbranche om een kwaliteitsslag te slaan.
Het Keurmerk Veilig & Schoon is een niet-verplichte regeling met het wettelijk kader als minimum en daarbovenop een aantal extra kwaliteitseisen, zoals een hygiënecontrole van de vloeroppervlakken. De criteria voor dit keurmerk kun je vinden op https://www.zwembadkeur.nl/. Als je hulp wilt om dit keurmerk te behalen, dan staan onze adviseurs graag voor je klaar.
Wat is het verschil tussen een beperkt en volledig zwemwater onderzoek?
Als meerdere bassins in een badinrichting op dezelfde zuiveringsinstallatie zijn aangesloten, dan hoef je alleen het bassin met de grootste waterinhoud op enkele parameters te onderzoeken. Zie ook de zwemwaternormen.
Wanneer gaat de nieuwe Zwemwaterwet in en welke consequenties heeft dat voor mij?
De nieuwe Zwemwaterwet is ingegaan op 1 januari 2024. Lees een toelichting over deze wet op onze site:
Voor meer informatie kun je de BAL-H15 online terugvinden. Of neem contact met ons op via de knop hieronder.