Kostenverlaging door aanpassing legionellanorm in drinkwater dichterbij

Geplaatst op dinsdag 17 mei 2022

Een belangrijke wijziging in de legionellanorm is een stap dichterbij gekomen. Daarmee richt een aantal prioritaire gebouwen het legionellabeheer straks mogelijk alleen nog op Legionella pneumophila en niet op alle soorten legionella. Wat is de status? En wat gaat dit voor u betekenen? In dit artikel praten we u bij.

In onze laatste nieuwsbrief hebben we uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijke veranderingen die de komende jaren in de Nederlandse drinkwaterwetgeving verwacht worden. Deze veranderingen komen voort uit de nieuwe Europese Drinkwaterrichtlijn en een adviesrapport van KWR en Berenschot. Lees het artikel hier. Een van de belangrijkste wijzigingen is de verandering van de legionellanorm.

Uitzonderingen

In het adviesrapport adviseren Berenschot en KWR om het legionellabeheer voor de prioritaire gebouwen alleen nog te richten op Legionella pneumophila, in plaats van op alle soorten legionella. Een uitzondering hierop vormen de locaties waar veel mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem komen, zoals in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Brief aan de Tweede Kamer

Deze wijziging in de drinkwaterwetgeving is nu een stap dichterbij gekomen. Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, heeft namelijk een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij aangeeft geen bezwaar te zien en het advies van KWR en Berenschot te willen gaan implementeren. Het monitoren op alle soorten legionella wordt niet langer als doelmatig en proportioneel gezien. Bovendien biedt de nieuwe Europese Drinkwaterrichtlijn ruimte voor het enkel monitoren op Legionella pneumophila.

Wat betekent dit voor hotels, vakantieparken, kampeerterreinen en zwembaden?

De verwachting is dat de wijziging in monitoring niet wordt doorgevoerd voor ziekenhuizen en zorginstellingen. De reden hiervoor is dat in deze gebouwen zeer kwetsbare mensen verblijven. Legionella pneumophila wordt, zeker in vergelijking met de non-pneumophila soorten, als de gevaarlijkste variant van legionella gezien. Het monitoren op enkel Legionella pneumophila zal naar verwacht wel doorgevoerd worden voor de overige prioritaire objecten, zoals hotels, vakantieparken, kampeerterreinen en zwembaden. Dit betekent concreet dat deze bedrijven minder dan voorheen geconfronteerd zullen worden met legionella-normoverschrijdingen en de hiermee gepaard gaande maatregelen en kosten.

Het analyseren van Legionella pneumophila

Er zal een nieuwe laboratoriummethode moeten worden gehanteerd, om de watermonsters enkel op Legionella pneumopihla te kunnen onderzoeken. Hierbij moet vermeld worden dat er momenteel nog geen betrouwbare analysemethode beschikbaar is. Op dit moment is zo’n 4% van alle geconstateerde normoverschrijdingen een overschrijding door Legionella pneumophila. Bij de overige normoverschrijdingen wordt Legionella non-pneumophila geconstateerd. In het drinkwater kan Legionella non-pneumophila en Legionella pneumophila naast elkaar aanwezig zijn. Als Legionella non-pneumophila in hogere aantallen voorkomt, toont de huidige methode de Legionella pneumophila niet aan, terwijl dit straks wel zo is. Wij verwachten daarom een verlaging van het aantal normoverschrijdingen, maar niet zo laag als je nu op basis van het aantal Legionella pneumophila-overschrijdingen zou verwachten.

2023

De nieuwe normstelling voor legionella kan pas in werking treden als blijkt dat er een betrouwbare analysemethode beschikbaar is waarmee de hoeveelheid Legionella pneumophila in het drinkwater kan worden vastgesteld. De verwachting is dat de wijziging in de drinkwaterwetgeving op z’n vroegst in de loop van 2023 in zou kunnen gaan.

Meer weten?

Via berichten op onze website, social media platforms en onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte over ontwikkelingen betreffende de wijzigingen in de drinkwaterwetgeving. Inschrijven voor onze nieuwsbrief? Klik hier

Heeft u vragen? Neem contact op met Eurofins C-mark via c-mark@eurofins.com of 088-831 05 00, of klik op:

 


Deel dit bericht: twitter linkedin googleplus facebook email

Terug naar overzicht