Veilig water in coronatijd vergt strikte aanpak legionellabeheer

Geplaatst op 30 juni 2020

Voert u het legionellabeheer uit? Dan weet u misschien dat bijzondere omstandigheden een andere aanpak vragen. Zo wijkt het ‘normale legionellabeheer’ af bij warm weer en ook wanneer er een deel van de tappunten niet gebruikt wordt. De belangrijkste taken uit het legionellabeheer om water veilig en schoon te houden, zijn het spoelen van ongebruikte tappunten en het meten van de temperatuur van het koude en warme water. We geven u praktische handvatten hoe u dat het beste doet en waar u aan kunt denken. Doe er uw voordeel mee!

Spoelen van ongebruikte tappunten

Het spoelen van ongebruikte tappunten moet wekelijks plaatsvinden. Hierbij moet de gehele leidinginhoud ververst worden. Spoelen is een preventieve maatregel: u voorkomt hiermee dat legionellabacteriën gaan groeien en zich gaan hechten aan de leidingwand.

Spoeltijden

Tip: om erachter te komen hoe lang u moet spoelen, kunt u de temperatuur meten terwijl u aan het spoelen bent. Als de temperatuur constant is geworden, mag u aannemen dat de leidinginhoud is ververst. Het water in een aftakking van de hoofdleiding zal door de omgevingstemperatuur immers warmer zijn dan het water uit de hoofdleiding zelf. Voor de zekerheid kunt u het water nog 10 seconden extra laten doorstromen voordat u stopt met spoelen. Het is dus in veel gevallen niet nodig om minutenlang te spoelen.

Temperatuurmetingen

Normaliter bent u gewend om de temperatuurmetingen maandelijks uit te voeren. Als er bijzondere omstandigheden zijn, is dat aanleiding om de temperatuurmetingen op te voeren van maandelijks naar bijvoorbeeld wekelijks. Uw legionellabeheersplan beschrijft het protocol.

Voor de metingen geldt: de temperatuur van het koude water moet onder 25°C blijven, de temperatuur van het warme water boven 60°C. Tussen deze waarden gelegen temperaturen moeten worden vermeden, onder andere vanwege het risico op groei van legionellabacteriën. Met name tussen 25°C en 45°C kan zeer snelle vermenigvuldiging van legionellabacteriën plaatsvinden. Het is van belang dat u door middel van periodieke metingen op de hoogte blijft van de heersende temperaturen in de leidingwaterinstallatie, zowel van het koude als het warme water.

Legionellabeheer in warme periodes

In warme periodes in de zomer kan de temperatuur van het aangeleverde drinkwater bij de watermeter hoger zijn dan gemiddeld. Bovendien warmt een gebouw en daarmee leidingschachten, verlaagde plafonds en koven op. Hierdoor kan het gebeuren dat het drinkwater in de leidingen ook opwarmt tot boven 25°C, of dat warm water van uittapleidingen na gebruik niet kan afkoelen tot beneden 25°C. In deze omstandigheden kunnen legionellabacteriën en biofilm in de leidingen zich snel ontwikkelen.

Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen. Dit is een belangrijk doel van het legionellabeheersplan. Bij het spoelen moet de gehele leidinginhoud worden ververst. Dagelijks spoelen hoeft natuurlijk niet op tappunten waarvan u weet dat die elke dag in gebruik zijn.

Extra monstername

Normaal gesproken is legionellamonstername halfjaarlijks verplicht. U kunt overwegen om bij continue temperatuurafwijkingen de frequentie van de legionellamonstername op te schroeven.  Zo blijft u op de hoogte van de waterkwaliteit en de effectiviteit van uw inspanningen. De richtlijnen stellen dat bij structurele temperaturen boven 25°C het water viermaal per jaar bemonsterd moet worden en onderzocht op bacteriologische betrouwbaarheid.

Ondersteuning bij een legionella normoverschrijding

Mocht er ondanks uw inspanningen een teveel aan legionellabacteriën worden geconstateerd, dan kunnen onze adviseurs samen met u de nodige stappen bepalen om weer over schoon en veilig water te beschikken. Zo kunnen we onderzoeken waar de haard van de besmetting zich bevindt.  Ook kunnen we  de installatie voor u desinfecteren. Een desinfectie kan op een  thermische of chemische wijze worden uitgevoerd.

Legionellaveilige filterdouchekoppen

Bij een onverhoopte legionella-normoverschrijding is er een oplossing om uw douchegelegenheid toch open  te houden, terwijl u ondertussen de bron van de besmetting aanpakt: legionellaveilige filterdouchekoppen. Zo biedt u uw gasten de mogelijkheid om zonder risico gewoon gebruik te blijven maken van de douches. Een prima tijdelijke oplossing!

De legionellaveilige douchekoppen en filters kunnen direct door C-mark geleverd worden. Voor de juiste toepasbaarheid is er keuze uit verschillende uitvoeringen en filterproducten. Klik hieronder voor een overzicht.

Downloads

Logboek bijhouden en uw beheersplan updaten

Voor alle extra taken of afwijkende opvolging van taken geldt: registreer deze altijd  in uw logboek.

Heeft u aanpassingen aan uw drinkwaterinstallatie gedaan bijvoorbeeld omdat u heeft verbouwd en/of vernieuwd? Denk er dan aan om deze wijzigingen op te laten nemen in uw beheersplan. Neem daarvoor contact op met uw adviseur. De Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) controleert in de komende periode of de risico’s op legionella zijn geminimaliseerd.

Meer weten?

Wilt u weten wat wij in uw specifieke situatie voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder. Bel 088 – 831 05 00 of stuur een email naar c-mark@ftbnl.eurofins.com.

 

 undefined

22 december 2023

Actueel

E-learning cursus nieuwe Zwemwaterwet

C-mark start in 2024 met e-learning.

Lees verder