Uw zwembadinstallatie opvoeren?

Als zwembadmanager of TD’er gaat u voor een goede waterkwaliteit. Tegelijkertijd mag het niet teveel kosten. Het liefst bespaart u op desinfectie van het zwembadwater. Soms wilt u onderzoeken of beheer en desinfectie beter, effectiever of goedkoper kunnen, of overweegt u een nieuwe waterbehandelingstechniek. Paul Blom, C-mark’s expert op het gebied van zwembadwater, vertelt erover en geeft zijn visie. In een column leest u zijn verhaal op basis van recente ervaringen én ervaringen uit de tijd dat hij nog brommer reed.

Iedere optimalisatie is maatwerk

“Dat een zwembad meer is dan een bak water met daarin wat chloor weten we allemaal. Dagelijks is een technisch medewerker in de weer om de achterliggende waterbehandelingsinstallatie goed te beheren, zodat er een bassin met sprankelend water op de badgast ligt te wachten. Veel waterbehandelingsinstallaties zijn in grote lijnen gelijk, maar niet één installatie is identiek. Zo verschilt de filteromvang, de hoeveelheid water die de installatie rondpompt en soms is er een ureumreductor aanwezig. En al zou de installatie identiek zijn, dan zijn er wel weer andere zaken te noemen die anders zijn. Zoals ander suppletiewater, andere badbelasting of een andere wijze van beheer. Iedere optimalisatie is dan ook maatwerk. Want iedere zwembadsituatie is anders. Uiteindelijk heeft wel iedereen hetzelfde doel: zo goed mogelijk zwembadwater tegen een zo gunstig mogelijke prijs.”

Nieuwe waterbehandelingstechniek?

“Onlangs belde een technisch medewerker van een zwembad mij op. Hij vertelde dat ze een nieuwe waterbehandelingstechniek wilden gaan toepassen, als aanvulling op de bestaande waterbehandeling. Ze wilden de invloed van de nieuwe waterbehandelingstechniek volgen aan de hand van de resultaten van de meerdere wateranalyses uit het lab. Een goed idee! De huidige parameters die maandelijks gemeten worden, zijn hiervoor eigenlijk te beperkt. Die geven te weinig informatie om iets te kunnen zeggen over het totale effect van de nieuwe waterbehandelingstechniek. Op basis van een intakegesprek kon ik een selectie van relevante parameters maken om te monitoren. Ruim voor de plaatsing van de nieuwe waterbehandelingstechniek zou er al een aantal keer een meting gedaan worden, zodat de ‘nulmeting’ niet gebaseerd is op 1 meting. Toen de eerste analyse-uitslagen van de nulmeting binnenkwamen, kreeg ik de behoefte om bij het betreffende zwembad langs te gaan om de situatie ter plaatse eens goed te inventariseren. Er waren namelijk nogal wat opvallende uitschieters, op parameters die niet in het standaardpakket zitten (dat zie ik overigens vaker bij klanten die al nieuwe analyses laten uitvoeren, zoals de Omgevingswet vanaf 2021 zal voorschrijven). Een middagje rondlopen in het zwembad bracht toch al snel een lijstje met verbeterpunten op. Een aantal aanpassingen in het spoelen en doseren werd op korte termijn uitgevoerd en gaf verbetering in de waterkwaliteit, nog voordat de nieuwe waterbehandelingstechniek was geplaatst.”

Net als bij een brommer

“Dit voorval doet me een beetje denken aan de tijd dat ik een brommer had. Iedereen wilde natuurlijk zo hard mogelijk rijden. Maar geld was er niet altijd om die grotere carburateur of andere opvoermiddelen aan te schaffen. Desondanks wilde ik harder rijden. Dan ging ik toch nog maar eens die contactpunten afstellen, banden oppompen en de ketting smeren. Een halve middag aandacht voor mijn brommer en hij liep zo weer een paar kilometertjes harder.”

Eerst de installatie goed inregelen

“Met een middag de installatie nalopen en het beheer iets wijzigen, kan dus al een betere kwaliteit worden verkregen, zonder grote investeringen te doen. Ik wil hiermee niet zeggen dat nieuwe of aanvullende waterbehandelingstechnieken onzin zijn. Nee, zeker niet. Wie wil er niet mooi zwembadwater en tegelijkertijd minder water en energie verspillen? Wat ik met dit verhaal wil zeggen, is dat ik vind dat alleen bij een goed ingeregelde installatie nieuwe en/of aanvullende technieken moeten worden geplaatst. Zo weet u zeker dat de investering loont en niet achteraf onnodig bleek door optimalisatie van de bestaande installatie. Of de installatie goed is ingeregeld, kunt u nagaan door bijvoorbeeld te laten checken of de filterspoeling goed is. En door middel van een benchmark kunt u laten uitzoeken of de verbruiksgegevens van water en energie sterk afwijken van andere zwembaden.”

Een goede basis

“Alleen bij een goed ingeregelde installatie zijn de uitgangspunten een goede basis voor onderzoek naar een nieuwe zwemwaterbehandelingstechniek. Je gaat immers ook niet met een brommer 60 kilometer per uur rijden, terwijl er van alles mis is. Wie dat toch doet, kan door een klapband of vastgelopen ketting een flinke smakkerd maken.”

Meer weten?

Wilt u naar aanleiding van dit artikel in de komende periode eens samen met een zwemwaterexpert kijken naar uw waterbehandelingstechniek en/of –installatie? Vraag naar de mogelijkheden bij C-mark. Bel 088-831 05 00 of mail naar water@c-mark.nl.