Risico's van verstelbare douchekoppen

Douchekoppen zijn er in diverse variaties. Douchekoppen met 7 verschillende instelbare sproeistanden vormen daarbij geen uitzondering. De praktijk leert dat een meerstanden-douchekop vaak op de meest comfortabele stand staat voor de gebruiker en dat deze stand incidenteel of nooit wordt veranderd. Dit brengt echter risico’s met zich mee.

Hoe zit dat precies?

Globaal bevindt zich aan de binnenkant van een meerstanden-douchekop een doolhof aan kamertjes en schuifjes (zie foto) die via een bedieningsmechanisme aan de buitenzijde wordt geopend of gesloten. Deze afgesloten ruimtes zijn onbedoeld geheel of gedeeltelijk gevuld met water en de eventueel aanwezige biofilm, waardoor er een verhoogd risico bestaat van uitgroei van de legionellabacterie. Het risico zit dus in de afgesloten ruimtes die niet worden doorspoeld tijdens het gebruik van de douchekop. In de praktijk zien we dan ook dat er een verhoogd risico bestaat op legionella-overschrijdingen bij gebruik van de meerstanden-douchekoppen.

Advies: gebruik enkelvoudige douchekoppen of spoel de douchekoppen

C-mark adviseert vanuit de optiek van legionellapreventie daarom om waar mogelijk enkelvoudige douchekoppen te gebruiken, waarbij alle ruimtes goed doorgespoeld worden tijdens gebruik. Bij gebruik van douchekoppen met meerdere sproeistanden adviseren wij om deze regelmatig te spoelen op alle verschillende standen.

undefined

Meer weten?

Heeft u vragen over dit artikel? Dan kunt u specifieke informatie inwinnen bij de adviseurs van C-mark, via de contact button. 

<terug

Advies nodig?
Neem vrijblijvend contact op 088 - 831 05 00
Vraag direct online advies aan