Nieuwe Zwemwaterwet gaat in op 1 januari 2024

Aangepast op donderdag 16 maart 2023 i.v.m. nieuwe invoeringsdatum Omgevingswet 1 januari 2024

Origineel geplaatst op 8 maart 2022

Werk aan de winkel

Het moment waarop de Omgevingswet ingaat, is vastgesteld op 1 januari 2024. Vanaf dan wordt ook de nieuwe Zwemwaterwet - in de vorm van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) - in de praktijk toegepast. Het Bal is onderdeel van de Omgevingswet. Wat betekent dit voor exploitanten, managers en de technische dienst van zwembaden?

Niet verslappen

“De datum van 1 januari 2024 biedt alle betrokken partijen duidelijkheid en bovenal meer zekerheid om goed te kunnen oefenen met het nieuwe systeem en de nieuwe manier van werken”, aldus minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Toch is uitstel geen reden om nu achterover te leunen. Er is immers nog genoeg te doen om op 1 januari 2024 klaar te zijn voor de nieuwe Zwemwaterwet, zowel voor zwembaden als voor C-mark.

Wat kunt u nu voorbereiden voor uw zwembad?

Elk zwembad is uniek en daarmee kunnen ook de te verwachten uitkomsten van de nieuwe onderzoeken heel verschillend zijn. Een deel van onze klanten laat daarom nu al pilotbemonsteringen en bijbehorende analyses uitvoeren op basis van de nieuwe parameters. Zo doen zij al de nodige ervaring op. Ook kunnen onze klanten een beheersovereenkomst onderzoek & advies (BOA) afsluiten. Een BOA is een ontzorgingsconcept, waarbinnen onze adviseurs alle analyseresultaten mede beoordelen en voortdurend meedenken over de stappen die gezet moeten worden. Of zij beoordelen of eerder genomen maatregelen ook het gewenste effect hebben. Dat maakt veel inzichtelijk en uiteindelijk het anticiperen op de nieuwe regelgeving gemakkelijker.

Wat doet Eurofins C-mark?

De gevolgen van de wijzigingen in de zwemwaterwetgeving zijn ook voor de diensten van C-mark ingrijpend. Daarom gaan wij onverminderd door met de voorbereidingen om de overgang voor onze klanten zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Daarnaast bieden we trainingen, cursussen en webinars aan en brengen we periodiek nieuwsbrieven uit. Zo willen we onze klanten en overige belangstellenden informeren over en ondersteunen bij de gevolgen van de invoering van de Omgevingswet en dus de nieuwe zwemwaterwetgeving.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over wat de Omgevingswet en daarmee de nieuwe Zwemwaterwet voor u gaat betekenen? Wilt u alvast starten met een pilot? Neem contact met ons op via c-mark@ftbnl.eurofins.com of 088-831 05 00 of klik op: 

Op de hoogte blijven? Hou dan onze website in de gaten en volg ons via LinkedIn of Facebook. Ook via onze nieuwsbrief delen we diverse kennisartikelen. Abonneer u hier op onze nieuwsbrief.