Extra risico bacteriegroei door leegloopautomaten

Een leegloopautomaat wordt geplaatst onder een douchemengkraan, zodat het water in de douchekop en slang na gebruik direct weg kan lopen. De bedoeling is stilstaand water en daarmee bacteriegroei te voorkomen. Installatieadviesbureaus nemen de leegloopautomaat vaak uit automatisme mee in bestekken voor douche-installaties bij nieuwbouwprojecten. Veranderende inzichten tonen echter aan dat een leegloopautomaat in de praktijk juist extra risico op bacteriegroei met zich meebrengt. Hoe zit dat precies?

Jan Oostewechel is consultant waterinstallaties bij C-mark en komt veel douche-installaties tegen. Oostewechel: “In de praktijk zien we dat de slang en douchekop niet volledig leeglopen, zoals bedoeld is. Daardoor is het klimaat in de slang en douchekop halfnat/halfdroog. Helaas is er dan in warme badkamers het ideale klimaat voor bacteriegroei, met extra risico op bijvoorbeeld legionella als gevolg. Bovendien werkt het leegloopsysteem bij een douchekop met keerklep sowieso niet.

Extra risico op bacteriegroei

Wat gebeurt er precies als de slang en douchekop halfnat/halfdroog zijn van binnen? Oostewechel legt het uit: “In een half-vochtig klimaat, ontstaat er eerst een glibberige substantie met micro-organismen tegen de binnenwanden van de slang en douchekop, ofwel ‘biofilm’. Biofilm is daarmee een substantie die onder andere bestaat uit bacteriën, waardoor er extra risico ontstaat op legionella. Heel langzaam verdampt het water. De mineralen en organische stoffen uit het water blijven achter in de slang en douchekop en zijn voeding voor de biofilm. Deze indroging met kalkvorming is ook vaak zichtbaar aan de buitenzijde van de douchekop. De buitenkant van de douchekop kun je schoonmaken, de binnenkant niet. De biofilm krijg je dus niet uit de douche-installatie. Als je de douche-installatie na het leeglopen weer gebruikt, is de kans groter dat de legionellabacteriën die zijn achtergebleven in de biofilm, loslaten en in het water mee naar buiten komen tijdens het douchen.”

Advies

Heeft u een of meerdere leegloopautomaten geïnstalleerd in uw accommodatie? “Wij adviseren de leegloopautomaat te verwijderen, zodat de slang en de douchekop vol water blijven staan. Het is namelijk beter dat de mineralen en organische stoffen volledig in het water opgelost blijven. Door regelmatig te spoelen volgens de normen, krijgt bacteriegroei zo de minste kans. Mineralen en organische stoffen blijven dan immers in mindere mate achter in de douche-installatie en er is een sterk verminderde kans op hechting van deze stoffen aan de wanden”, aldus Oostewechel.

Meer weten?

Heeft u vragen over dit artikel? Of wilt u meer weten over legionella en het beheer in uw situatie? Dan kunt u kijken bij: legionellpreventie, of contact opnemen met de specialisten van C-mark door te klikken op de contactbutton.

<terug

 

 

undefined

Voorbeeld douchemengkraan met leegloopautomaat

Douchemengkraan met leegloopautomaat