Beheers de risico's van dry-misting bij groente en fruit

Geplaatst op maandag 7 oktober 2019

Het bevochtigen van groente en fruit – ook wel dry-misting genoemd – is inmiddels redelijk normaal in buitenlandse supermarkten. Deze techniek zien we nu ook steeds meer toegepast in Nederland. Het bevochtigen van groente en fruit leidt tot minder uitdroging en een aantrekkelijker presentatie. Daarmee gaat dry-misting dus voedselverspilling tegen. Een goede zaak. Toch zijn er aandachtspunten rondom dry-misting waarmee u rekening moet houden.

Techniek

Dry-misting is een techniek die koud water in uiterst kleine druppeltjes vernevelt over een niet verpakt product. Omdat het water al is verdampt voordat het op het product terechtkomt, blijft het product droog. Als gevolg van deze verdamping daalt de temperatuur boven het product. Door de daling van de temperatuur en door toevoeging van het vocht aan de lucht vlak boven het product, droogt het product minder uit. Het vernevelde water wordt in de regel gezuiverd via filters of UV-lampen.

Risico’s

Het water is weliswaar gefilterd of via UV gedesinfecteerd, toch is het van groot belang om een risico-inventarisatie te maken van de dry-mist-installatie. Hoe is de installatie opgebouwd? Waar precies bevindt zich deze desinfectiestap? Welk leidingwerk zit er nog na deze desinfectie en welke temperaturen kan het water in het leidingwerk bereiken?

Legionella

Een bekend risico bij verneveling van water is legionella. Legionella groeit bij temperaturen tussen de 25 en 60°C. Deze temperaturen liggen hoger dan de temperatuur van het vernevelde water zou moeten zijn. Daarom is het van belang om de watertemperatuur regelmatig te controleren. Daarnaast is het zaak om goed te kijken of zich ergens in het leidingwerk stilstaand water bevindt dat kan opwarmen. Verversing van water is in dit geval zeker belangrijk.

Controle

Het nemen van legionellamonsters van dry-mist is lastig. Volgens de richtlijnen is hiervoor immers 500 ml water nodig. Met een risico-inventarisatie en een plan om de risico’s te beheersen krijgt u echter wel degelijk grip op de risico’s. In zo’n beheersplan staat namelijk precies welke onderhouds- en controletaken u moet uitvoeren om het risico op uitgroei van (legionella)bacteriën rond dry-misting zo klein mogelijk te maken. Door deze beheersmaatregelen uit te voeren en continu te actualiseren, voldoet u aan uw zorgplicht en voorkomt u blootstelling aan gevaarlijke situaties bij uw medewerkers en bezoekers. Een van de beheersmaatregelen die erin zal staan, is regelmatig temperaturen. Ook het tappunt waar de dry-misting-installatie op is aangesloten, moet in orde zijn en periodiek worden bemonsterd.

Meer weten?

Experts van C-mark kunnen een risico-inventarisatie uitvoeren en u adviseren over de te nemen controlemaatregelen. Wilt u er meer over weten? Klik dan op de blauwe contactbutton, vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

undefined