Aan de slag met hogere kwaliteitseisen voor legionellapreventie

Geplaatst op 9 november 2020

In augustus 2020 zou de nieuwe norm van de BRL6010-certificering in eerste instantie ingaan. Maar die werd uitgesteld. De BRL6010 is een wettelijk verplichte certificering voor adviesbureaus die risicoanalyses uitvoeren en beheersplannen opstellen voor legionellapreventie in drinkwaterinstallaties. Prioritaire instellingen zijn verplicht om voor een BRL6010-gecertificeerd adviesbureau te kiezen bij het opstellen van hun legionella-risicoanalyse en beheersplan. Naar verwachting moeten alle adviesbureaus nu op 1 januari 2022 aan de nieuwe eisen voldoen om hun certificering te behouden en legionella-risicoanalyses en beheersplannen te mogen blijven uitvoeren. Ook C-mark. “Daar gaan we natuurlijk niet op wachten. We zijn al een heel eind op weg”, vertelt Thijs Brekelmans van C-mark.

De verwachting is dat de Raad voor Accreditatie (RvA) de herziene versie van de beoordelingsrichtlijn van de BRL6010 nog in 2020 accrediteert. Daarna moet deze aangepaste richtlijn in de wetgeving worden opgenomen. Wat volgt is een overgangsperiode. Maar C-mark is al volop aan de slag met de hogere kwaliteitseisen. Brekelmans: “Een van de nieuwe eisen in de BRL6010 is dat iedere legionellapreventie-adviseur moet beschikken over een diploma van een erkend opleidingsinstituut. Ik ben er trots op dat 80% van onze legionella-adviseurs de interne opleiding en het examen bij Cito met goed gevolg hebben afgelegd. We zitten nog niet op 100%, omdat examens vanwege de coronamaatregelen waren stilgelegd vanaf maart. In september zijn de examens weer hervat. Dat komt dus vast snel goed. En het komende half jaar passen wij ons kwaliteitshandboek en de kwaliteitscontroles aan conform de nieuwe eisen. De eerstvolgende KIWA-audit in de tweede helft van 2021 willen we ons dan ook graag laten certificeren volgens de nieuwe norm. We willen dan ook daadwerkelijk volgens de nieuwe norm gaan werken. Kortom: we zijn ruim op tijd klaar.”  

Automatisch voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving

Zo voldoet u als onze klant automatisch aan de nieuwste wet- en regelgeving. C-mark is BRL6010-gecertificeerd sinds de wettelijke verplichting van kracht werd in 2011 en sindsdien hebben wij meerdere herziene versies gekend. De belangrijkste nieuwe eisen vanaf 2022 zetten we nog even voor u op een rij:

  • De diploma’s (behaald bij een erkend opleidingsinstituut) van de betrokken legionellapreventie-adviseur moeten aan ieder beheersplan worden toegevoegd. U ziet dat straks terug in de bijlage van uw beheersplan. Extra aandacht gaat tijdens het examen uit naar de alternatieve beheerstechnieken, zoals koper-zilverionisatie. Volgens de nieuwe eisen moeten alle adviseurs daar kennis van hebben en klanten erover kunnen adviseren.
  • De legionellarisicoanalyses en beheersplannen die C-mark opstelt, moeten een eenduidigere structuur, volgorde en inhoud hebben. Het beheersplan moet voor klanten goed leesbaar en te begrijpen zijn en de klant moet zelf wijzigingen kunnen aanbrengen.
  • Klanten moeten kunnen kiezen voor een ‘opleveringstraining’ bij een beheersplan, waarin we het plan mondeling toelichten. In de praktijk gebeurt dat al regelmatig. Zo is de kans groter dat de verplichte beheersmaatregelen voor legionellapreventie ook correct worden uitgevoerd op uw locatie. 

Externe kwaliteitscontrole

Brekelmans: “Met al deze maatregelen kunnen de risicoanalyse en het beheersplan alleen maar kwalitatief nog beter en toegankelijker worden voor u als klant. De adviseur beschikt met een diploma straks ook aantoonbaar over de juiste expertise en ervaring. Op naar een nieuw BRL6010-certificaat!”

 

undefined

22 december 2023

Actueel

E-learning cursus nieuwe Zwemwaterwet

C-mark start in 2024 met e-learning.

Lees verder