Wetswijziging legionellapreventie in zorgwoningen?

Geplaatst op dinsdag 26 oktober 2021

Al enige tijd is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bezig met een wijziging van de Regeling legionellapreventie inzake zorgwoningcomplexen. De oorspronkelijke bedoeling was om de wijziging per 1 oktober 2021 in te laten gaan. Terwijl al enige tijd duidelijk is dat deze datum niet gehaald zal gaan worden, zien we nog veel publicaties rondgaan, waarbij medegedeeld wordt dat de wetswijziging een feit is.

De aanleiding voor de beoogde wetswijziging is dat een enkele jaren geleden doorgevoerde wijziging in het zorgstelsel ertoe heeft geleid dat bepaalde zorginstellingen niet meer als prioritair worden beschouwd. Met andere woorden, voor deze zorginstellingen vervielen de specifieke verplichtingen m.b.t. legionellapreventie, waardoor de kwetsbare bewoners een groter risico lopen m.b.t. legionellabesmetting. Een ander uitvloeisel hiervan is geweest dat deze gebouwen niet meer in aanmerking komen voor bepaalde alternatieve beheerstechnieken, zoals koper-zilverionisatie. In enkele gevallen moest een bestaande koper-zilverinstallatie zelfs worden verwijderd, waarmee de risico’s op legionellabesmettingen toenamen. In december 2018 heeft het televisieprogramma Zembla een aflevering over dit onderwerp gemaakt.

Het gaat hierbij met name om zogenaamde zorgwoningcomplexen, waarin kwetsbare mensen wonen die in meer of mindere mate zorg inkopen. Met de beoogde wijziging worden zorgwoningcomplexen weer als prioritair gezien en wordt deze onbedoelde en uit oogpunt van volksgezondheid ongewenste situatie rechtgezet.

Internetconsultatie

In mei en juni 2021 heeft er een internetconsultatie plaatsgevonden waarmee belanghebbenden de opgestelde conceptregeling konden becommentariëren. O.a. C-mark heeft via branchevereniging Envaqua gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Het belangrijkste punt van kritiek gaat over de definitie van het begrip zorgwoningcomplex. Wij hebben in onze reactie uitgesproken dat we van mening zijn dat deze definitie niet scherp genoeg is en de interpretatie ervan lastig. Ook hebben we aangegeven bezorgd te zijn dat met de beoogde definitie teveel complexen met kwetsbare bewoners nog steeds buiten de prioritaire groep zullen vallen. Aansluitend aan de internetconsultatie heeft het Adviescollege Toetsing Regeldruk een negatief advies doen uitgaan en hierbij aangegeven dat de onderbouwing van het voorstel onvoldoende is.

Huidige status

Op dit moment is onbekend of de conceptwijziging zoals voorgesteld in de internetconsultatie ongewijzigd doorgevoerd zal worden, de kans hierop lijkt klein. Ook is er op dit moment geen zicht op een datum waarop de wijziging definitief wordt vastgesteld. Er is daarnaast onduidelijk of er sprake zal zijn van een overgangsregeling, waarbij instellingen de kans krijgen aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Op de hoogte blijven?

Wij zullen u via onze nieuwsbrief informeren zodra we meer kunnen vertellen over dit onderwerp. Om aan te melden voor onze nieuwsbrief, klik hier.


Deel dit bericht: twitter linkedin googleplus facebook email

Terug naar overzicht