Voor elk legionellaprobleem bestaat een oplossing

Geplaatst op 6 april 2023

De halfjaarlijkse verplichte legionella-monstername. Vaak is er niets aan de hand op de locaties waar wij die uitvoeren. En daarmee is de kous af. Maar in zo’n 20% van de monsters is wél sprake van een kleine of grotere hoeveelheid legionella. Als er vaker overschrijdingen van de legionellanorm zijn en u niets onderneemt om terugkerende overschrijdingen tegen te gaan, voldoet u niet aan de wettelijke eisen. En dan is uw ziekenhuis, zorginstelling, zwembad, hotel of camping een ‘probleemlocatie’. Bovendien lopen uw cliënten, patiënten, personeel of gasten het risico ziek te worden. Dat betekent dat u aan de bak moet. C-mark helpt u daarbij, met ons effectieve actieplan.

Het actieplan van C-mark om de legionellabacterie de baas te worden, bestaat uit 2 stappen: 

  • Stap 1: uitvoeren van brononderzoek;
  • Stap 2: opstellen van een plan van aanpak.

Stap 1: brononderzoek

Bij een brononderzoek concentreren we ons op de plaatsen in de drinkwaterinstallatie waar zich de risico’s op legionellagroei voordoen. Dit in tegenstelling tot een risicoanalyse, waarbij we de gehele installatie en alle aangesloten tappunten meenemen.

Ons brononderzoek begint met een onderzoek naar maatregelen die eerder zijn uitgevoerd en het resultaat daarvan. Door middel van een technische inspectie en soms aanvullende monstername brengen we in kaart op welke plekken in de drinkwaterinstallatie sprake is van legionellagroei-bevorderende omstandigheden en wat de oorzaken daarvan zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dode leidingen of bij ongewenste opwarming van installatiedelen. Ook slecht uitgevoerd beheer kan de oorzaak van legionellagroei zijn. Aanvullend kunnen we bij een brononderzoek door monstername vaststellen hoe het verloop van de aanwezigheid van legionellabacteriën is, van de watermeter tot aan de tappunten. Op deze manier kunnen we een inschatting maken waar in de installatie de problemen ontstaan.

3 soorten maatregelen

1. Beschermingsmaatregelen

Beschermingsmaatregelen zijn maatregelen die moeten voorkomen dat gebruikers worden blootgesteld aan aerosolen (fijne waterdruppeltjes in de lucht) die legionellabacteriën bevatten. Wij kunnen bijvoorbeeld tijdelijke filterdouchekoppen aanbrengen. Het is belangrijk dat deze maatregelen gehandhaafd blijven zolang de legionellaproblemen niet verholpen zijn en er een grote kans bestaat op de aanwezigheid van ziekteverwekkende legionellabacteriën in het water.

2. Correctieve maatregelen

De uitvoering van correctieve maatregelen houdt in dat wij de al aanwezige verontreiniging – in de vorm van biofilm en de aanwezigheid van legionellabacteriën – verwijderen. Dat doen we door (een deel van) de drinkwaterinstallatie te reinigen en te desinfecteren. C-mark is gespecialiseerd in reiniging en desinfectie van drinkwaterinstallaties.

3. Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen zijn maatregelen die moeten voorkomen dat (nieuwe) groei van legionellabacteriën ontstaat. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn het uitvoeren van de technische maatregelen uit de risicoanalyse (verwijderen van dode leidingen, wegnemen van hotspots), het actualiseren van de beheersmaatregelen of het verbeteren van de uitvoer ervan. Dat laatste kan bijvoorbeeld een training zijn aan het personeel. In sommige gevallen kan een alternatieve beheerstechniek zoals koper-zilverionisatie de best passende maatregel zijn om de problemen op te lossen.

Stap 2: plan van aanpak in fasen

Na het vaststellen van de oorzaak of oorzaken in het brononderzoek, presenteren wij de verschillende maatregelen in een gefaseerd plan van aanpak. In dit plan van aanpak beschrijven wij welke stappen u moet doorlopen om tot een legionellaveilige drinkwaterinstallatie te komen. We zorgen ervoor dat de situatie duidelijk is en we zetten alle maatregelen overzichtelijk en gefaseerd uit in een tijdlijn. Ons plan is gericht op een permanente oplossing van het legionellaprobleem. Daarbij zorgen we voor een goede balans tussen het oplossen van het probleem, de kosten die daarmee gemoeid zijn en de regelgeving waaraan moet worden voldaan. De veiligheid van de gebruiker staat altijd voorop.

Onze aanpak begint met het treffen van eenvoudige maatregelen, zoals kleine technische maatregelen of het verbeteren van beheer. Vervolgens plannen we in op welke momenten tussentijdse monstername en evaluatie met onze adviseur plaatsvinden, om vast te stellen of de genomen maatregelen effectief zijn geweest.

Als uit de monstername geen verbetering naar voren komt – dat wil zeggen dat er nog steeds sprake is van normoverschrijdingen van gelijke concentratie en soort legionellabacteriën – dan zullen we u adviseren over te schakelen naar een volgende fase met verdergaande maatregelen. Dat kan uiteindelijk bijvoorbeeld de toepassing van een alternatieve beheerstechniek zijn, zoals koper-zilverionisatie.

Plan – Do – Check – Act-methode

Onze werkwijze is gebaseerd op de Plan – Do – Check – Act-methode:

  • Plan: we maken een planning van de verschillende maatregelen op basis van de resultaten van het brononderzoek;
  • Do: we zorgen ervoor dat de maatregelen worden uitgevoerd;
  • Check: we leggen de momenten vast voor tussentijdse monstername en de bespreking van de uitkomsten hiervan met onze adviseur;
  • Act: we brengen advies uit of het nodig is over te schakelen naar een volgende fase met verdergaande maatregelen.

 

    PDCA methode

Einddoel

Het einddoel van ons advies in de tijdlijn is een legionellaveilige drinkwaterinstallatie waarin gebruikers geen risico meer lopen dat ze worden blootgesteld aan legionellabacteriën en dat ze ziek worden. Onze aanpak is zeer doelgericht met oog voor proportionaliteit in de geadviseerde, gefaseerde maatregelen.

Aan het eind van de rit weet u zeker dat de legionellaproblematiek is opgelost, maar niet tegen onevenredig hoge kosten!

Meer informatie?

Heeft u te maken met terugkerende legionellaoverschrijdingen? Dan kunnen wij u helpen met een actieplan. Neem daarvoor contact op met onze specialisten via c-mark@ftbnl.eurofins.com of 088 – 831 05 00 om de mogelijkheden te bespreken.

undefined