Het team Techniek van C-mark

Geplaatst op 4 juli 2023

Wie werken er en wat doen ze precies?

Heeft u een probleem met uw drinkwaterinstallatie? Of wilt u graag zo min mogelijk werk hebben aan de verplichte legionellapreventie-werkzaamheden? Dan schieten de monteurs of de legionellabeheer-medewerkers van C-mark u graag te hulp. Zij doen niet alleen keerklepcontroles, maar voeren ook ontzorgende of eenmalige maatregelen uit. Zoals het weghalen van dode leidingen, het vervangen van keerkleppen of het spoelen van de installatie. Mark Eekelder staat sinds dit jaar aan het hoofd van dit team monteurs en medewerkers. Hij vertelt over ‘zijn’ technische dienst.

33 mensen. Zo groot is het team van Mark Eekelder. Sinds februari is ‘Mark van C-mark’ aangesteld als manager Techniek. In de afgelopen jaren én maanden breidde het team flink uit. Eekelder: “Lange tijd bestond het team uit 10 monteurs. Maar er blijkt ontzettend veel behoefte aan hands-on monteurs die gelijk wijzigingen in de drinkwaterinstallatie uitvoeren. Zo beweegt C-mark van adviesbureau naar een totaal-service-bureau waarin advies én uitvoering samen komen. Waarom onze klanten juist C-mark daarvoor inschakelen? Een reguliere installateur weet vaak niet waar de keerklep precies moet zitten in de installatie en hoe hij die correct moet installeren. Die is heel breed opgeleid en moet van alles iets weten: van warmtepompinstallatie tot badkamerventilator. Onze monteurs hebben juist hele specifieke kennis van drinkwaterinstallaties.”

In de installatietechniek

En Eekelder kan het weten. Zelf heeft hij (35 jaar) zijn hele carrière in de installatietechniek gewerkt. “Ik ben begonnen als servicemonteur en later doorgegroeid naar technicus, servicecoördinator, contractbeheerder voor nieuwbouw/verbouw/renovaties en commercieel manager. Eigenlijk weet ik van alles dat met techniek te maken heeft overal iets van. Toch leer ik elke dag nog iets bij over waterbehandeling en drinkwaterinstallaties. Kun je nagaan hoeveel kennis er bij mijn team zit!”

Nieuw talent

Wat ‘Mark van C-mark’ betreft is zijn team nog lang niet uitgegroeid. “Op dit moment telt het team 22 monteurs, 5 legionellabeheer-medewerkers en 6 mensen op kantoor. En extra mensen zijn nog steeds welkom. Maar het is wel moeilijk om aan technisch personeel te komen. We zijn daarom ook blij met mensen die affiniteit hebben met techniek, die we intern kunnen opleiden. Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden: bijvoorbeeld van talentvol keerklepcontroleur naar monteur of adviseur. En mensen met heel specialistische kennis van waterinstallatietechniek mogen mij altijd bellen!”

Installatietechniek en reiniging/desinfectie

De monteurs en legionellabeheer-medewerkers in het team worden aangestuurd door Peter Poll en Peter Willing. Peter Poll werkt als teamleider beheer en techniek. Peter Willing is teamleider reinigingen en desinfecties. Poll: “We treffen regelmatig tekortkomingen aan in drinkwaterinstallaties. Bijvoorbeeld tijdens een audit, tijdens de legionella-risicoanalyse, tijdens een jaarlijkse keerklepcontrole óf bij brononderzoek - na aanhoudende legionellaoverschrijdingen.

Keerkleppen: dicht bij de oorsprong

“Nog te vaak zien we dat een tappunt niet goed is beveiligd. De terugstroombeveiligingseenheid is dan niet geschikt voor de juiste vloeistofklasse. Of er zit geen keerklep op de plek waar je die wél wilt hebben zitten”, vertelt Poll. “Dan zit de keerklep bijvoorbeeld te ver van de oorsprong. Als dat het geval is bij een gevelkraan of bij een brandslanghaspel, is dat een probleem. Dat betekent dat er een heel stuk leiding tot aan de keerklep vol water staat, dat zelden wordt gebruikt of ververst. En op zo’n plek kunnen legionellabacteriën in groten getale uitgroeien. Onze monteurs verplaatsen in zo’n geval de keerklep. Een andere mogelijke oplossing is het tappunt aansluiten op een doorstroompunt, zoals op een leiding van een toilet – die vaak wordt gebruikt. Ik ben er trots op dat die gasten (doelend op zijn monteurs, red.) gewoon goed weten wat ze aan het doen zijn!”

Hotspots voorkomen

Een ander potentieel risico vormen ‘hotspots’. Kortom: punten waar een leiding zo is gelegd, dat hij onbedoeld opwarmt. Poll: “Zo is een waterleiding over vloerverwarming leggen geen goed idee. Maar ook in veel verzorgingshuizen vinden we hotspots. Daar lopen koud-waterleidingen vaak door warme ruimtes, waardoor de koudwater-installatie kan opwarmen. Door de opwarming van de leidingen, ontstaan de ideale omstandigheden voor de groei van legionellabacteriën. Dit levert risico’s op voor de klant. Onze monteurs draaien hun hand niet om voor het omleggen van leidingen.”

Stilstaand water in dode leidingen

Dode leidingen zorgen voor stilstaand water. “Als een leiding niet meer wordt gebruikt, haal hem dan weg! Een goed voorbeeld: zo ontdekten we eens een pantry met koffieautomaat in een verzorgingshuis, die was verplaatst. Ze hadden de leiding laten zitten. Handig voor ooit, dachten ze. Met de temperatuur in het verzorgingshuis, had de legionellabacterie kunnen uitgroeien. Onze monteurs hebben de leiding daarom weggehaald.” Toch is dit nog niet alles. Wat is het gekste dat de monteurs zijn tegengekomen? “We zien nog weleens ijzeren, stalen of loden leidingen. Die zijn niet KIWA-gekeurd of geschikt voor drinkwater, doordat deze materialen ongewenste stoffen afgeven aan het water. Soms ben ik ontzettend blij dat onze mensen op een locatie zijn geweest. Dat ze dit soort zaken tegenkomen én gelijk kunnen oplossen. Al is het meest ideale traject natuurlijk als onze adviseurs vanaf de nieuwbouw gelijk betrokken worden, om de kans op overschrijdingen in drinkwaterinstallaties te voorkomen.”

Ontzorgen: legionellabeheer

Een nieuwe groep medewerkers in het team voert ook de verplichte spoeltaken vanuit het legionellabeheersplan voor klanten uit. Eekelder: “De legionellabeheer-medewerkers voeren deze werkzaamheden uit. Zij kunnen ook losse en vaste thermometers op locatie controleren. Ook daar is behoefte aan bij onze klanten. Zo hebben zij eigenlijk nergens meer omkijken naar.”

Reiniging en desinfectie

Een hardnekkige legionellanorm-overschrijding definitief oplossen, vergt het aanpakken van de oorzaak én desinfectie van de drinkwaterinstallatie en het leidingwerk. Veel van onze klanten, zoals zwembaden, zorginstellingen en campings, maken daarvoor ook gebruik van de expertise van Peter Willing en zijn team. Zij verzorgen thermische en chemische desinfecties van drinkwaterinstallaties met een speciale ‘spoelbus’ compleet met ingebouwde boilerinstallatie.
Willing: “Het mooie is: als ons team bij een brononderzoek of tijdens de desinfectie de mogelijke oorzaken voor de besmetting vindt, kunnen de monteurs die direct herstellen. Dit geldt niet alleen voor dode leidingen of defecte keerkleppen maar ook voor een boiler die niet op de vereiste temperatuur ingesteld staat. En als blijkt dat de oplossing meer complexere ingrepen vergt, denken onze adviseurs graag met u mee. Gelukkig zijn de acute problemen dan wel de installatie uit!”

Hoe gaan we te werk?

Bent u klant van C-mark? Dan kunnen onze monteurs tijdens de keerklepcontrole uw keerkleppen gelijk vervangen, mochten ze defect blijken te zijn. En blijkt dat de drinkwaterinstallatie niet volledig voldoet aan de gestelde eisen? Dan kunnen onze monteurs de benodigde aanpassingen voor u uitvoeren. Zij communiceren daarbij rechtstreeks met de adviseur die het rapport heeft opgesteld of met de controleur, die al foto’s heeft gemaakt. Zo kunnen zij de aanpassingen doen, zonder dat u daar omkijken naar heeft. Als u interesse heeft in het uitvoeren van verplichte spoeltaken, controle van thermometers of reiniging of desinfectie van uw drinkwaterinstallatie, helpen onze medewerkers u graag verder. – bijvoorbeeld met advies over thermisch of chemisch reinigen.

Meer weten?

Geen enkele installatie is hetzelfde. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via c-mark@ftbnl.eurofins.com, of bel ons op 088-831 05 00.

undefined