Samen volop in voorbereiding op de nieuwe Zwemwaterwet

Geplaatst op 4 juli 2023

Op 1 januari 2024 gaat de nieuwe Zwemwaterwet in. Vanaf dan wordt u als zwembadeigenaar gehouden aan gewijzigde en nieuwe wettelijke eisen voor de kwaliteit van zwembadwater én zwembadlucht. In de nieuwe Zwemwaterwet komt er meer ruimte voor innovatie en eigen inzichten. Voor een aantal normen uit de nieuwe Zwemwaterwet geldt 2024 als een overgangsjaar. Bent u er al klaar voor?

De meeste wijzigingen in de nieuwe Zwemwaterwet zijn al langere tijd bekend

Wij zijn al een langere periode in voorbereiding op de komst van de nieuwe Zwemwaterwet. De overheid introduceerde deze wet al in 2017, stelde de ingang van de wet diverse keren uit. In de afgelopen jaren hebben wij u dus al regelmatig geïnformeerd over de stand van zaken, maar ook over de voorbereidingen die u zelf kunt treffen. Zo kunt u als zwembadeigenaar alvast pilotbemonsteringen op de nieuwe water- en lucht parameters door ons laten uitvoeren, zodat u inzichtelijk krijgt hoe u ervoor staat en/of welke aanpassingen er nog nodig zijn vóór het ingaan van de nieuwe wet. Voor technisch personeel van zwembaden verzorgen we cursussen waarbij alle wijzigingen aan bod komen. We merken dat deze cursus voor onze klanten veel inzichtelijk maakt en dat uiteindelijk het anticiperen op de nieuwe regelgeving makkelijker wordt. Er is veel belangstelling voor deze cursus. Wij hebben daarom meerdere startmomenten in het najaar toegevoegd aan de cursusagenda. Klik hieronder voor een overzicht:

Downloads

En uiteraard verzorgen we ook in-company trainingen.

Klaar voor de start

Ook onze eigen processen moeten we natuurlijk afstemmen op de nieuwe wetgeving. Denk daarbij aan het wijzigen van de monsternameprocedures en, in samenwerking met het lab, het opzetten en accrediteren van nieuwe lab-analyses. Om te kunnen starten, moeten we van ál onze zwembadklanten extra gegevens rondom monsternamelocaties en andere technische gegevens van hun bad(en) ontvangen. Ook dit is een mooie klus. Met die informatie modificeren we onze monstername-app, zodat die ook gebruiksklaar is voor de nieuwe Zwemwaterwet.

De laatste puntjes zetten we nu nog op de i, zodat we er op 1 januari klaar voor zijn, samen met onze klanten.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de nieuwe Zwemwaterwet? Wij hebben de normering conform nieuwe Zwemwaterwet alvast uiteen gezet in een folder. Klik hieronder om de folder te openen:

Wilt u de mogelijkheden bespreken voor een pilot of het volgen van een cursus? Neem dan contact met ons op via c-mark@ftbnl.eurofins.com of bel ons op 088 – 831 05 00.

undefined