Defecte keerkleppen, hotspots of dode leidingen? Onze monteurs helpen uw installatie direct weer veilig te maken

Geplaatst op 5 juli 2022

“We komen weleens gekke dingen tegen”

Een drinkwaterinstallatie moet aan de eisen voldoen van de Waterwerkbladen van de samenwerkende drinkwaterbedrijven én de NEN 1006. “Toch treffen we regelmatig tekortkomingen aan in drinkwaterinstallaties”, vertelt Peter Poll, teamleider beheer en techniek bij C-mark. Bijvoorbeeld tijdens een audit, tijdens de legionella-risicoanalyse, tijdens een jaarlijkse keerklepcontrole óf bij brononderzoek - na aanhoudende legionellaoverschrijdingen. De monteurs van C-mark voeren de benodigde aanpassingen uit voor klanten van C-mark, zoals dode leidingen, tappunten met geen of niet de juiste terugstroombeveiliging of defecte keerkleppen. Wat komen zij zoal tegen? En waar letten zij op?

Het team van 10 vaste C-mark-monteurs kan de eisen en richtlijnen dromen. Speciaal voor klanten van C-mark staan zij dag in dag uit paraat om creatieve oplossingen aan te dragen en uit te voeren. Zo verhelpen zij tekortkomingen in drinkwaterinstallaties. Onze monteurs besteden onder andere veel aandacht aan de correcte plaatsing en goed werkende keerkleppen.

Keerkleppen: dicht bij de oorsprong

 “Nog te vaak zien we dat een tappunt niet goed is beveiligd. De terugstroombeveiligingseenheid is dan niet geschikt voor de juiste vloeistofklasse. Of er zit geen keerklep op de plek waar je die wél wilt hebben zitten”, vertelt Poll. “Dan zit de keerklep bijvoorbeeld te ver van de oorsprong. Als dat het geval is bij een gevelkraan of bij een brandslanghaspel, is dat een probleem. Dat betekent dat er een heel stuk leiding tot aan de keerklep vol water staat, dat zelden wordt gebruikt of ververst. En op zo’n plek kunnen legionellabacteriën in groten getale uitgroeien. Onze monteurs verplaatsen in zo’n geval de keerklep. Een andere mogelijke oplossing is het tappunt aansluiten op een doorstroompunt, zoals op een leiding van een toilet – die vaak wordt gebruikt. Ik ben er trots op dat die gasten (doelend op zijn monteurs, red.) gewoon goed weten wat ze aan het doen zijn!”

Keerkleppen op plekken waar het niet hoeft

En het team van Poll wordt niet alleen gevonden door (technisch medewerkers van) klanten van C-mark. “Ook installateurs uit heel Nederland bellen ons regelmatig om te vragen hoe het precies zit met de regels in specifieke situaties. Gelukkig weten steeds meer installateurs waar drinkwaterinstallaties aan moeten voldoen. Maar soms zitten zij niet genoeg in de materie. Dan komen we op locatie keerkleppen tegen, op een plaats in de installatie waar dat helemaal niet hoeft. Maar daar waar een keerklep zit, moet u die jaarlijks wél verplicht controleren. Dat is natuurlijk zonde.”

Hotspots voorkomen

Een ander potentieel risico vormen ‘hotspots’. Kortom: punten waar een leiding zo is gelegd, dat hij onbedoeld opwarmt. Poll: “Zo is een waterleiding over vloerverwarming leggen geen goed idee. Maar ook in veel verzorgingshuizen vinden we hotspots. Daar lopen koud-waterleidingen vaak door warme ruimtes, waardoor de koudwater-installatie kan opwarmen. Door de opwarming van de leidingen, ontstaan de ideale omstandigheden voor de groei van legionellabacteriën. Dit levert risico’s op voor de klant. Onze monteurs draaien hun hand niet om voor het omleggen van leidingen.”

Stilstaand water in dode leidingen

Dode leidingen zorgen voor stilstaand water. “Als een leiding niet meer wordt gebruikt, haal hem dan weg! Een goed voorbeeld: vorige week ontdekten we een pantry met koffieautomaat in een verzorgingshuis, die was verplaatst. Ze hadden de leiding laten zitten. Handig voor ooit, dachten ze. Met de temperatuur in het verzorgingshuis, had de legionellabacterie kunnen uitgroeien. Onze monteurs hebben de leiding daarom weggehaald.” Toch is dit nog niet alles. Wat is het gekste dat de monteurs zijn tegengekomen? “We zien nog weleens ijzeren, stalen of loden leidingen. Die zijn niet KIWA-gekeurd of geschikt voor drinkwater, doordat deze materialen ongewenste stoffen afgeven aan het water. Soms ben ik ontzettend blij dat onze mensen op een locatie zijn geweest. Dat ze dit soort zaken tegenkomen én gelijk kunnen oplossen. Al is het meest ideale traject natuurlijk als onze adviseurs vanaf de nieuwbouw gelijk betrokken worden, om de kans op overschrijdingen in drinkwaterinstallaties te voorkomen.”

Hoe gaan we te werk?

Bent u klant van C-mark? Dan kunnen onze monteurs tijdens de keerklepcontrole uw keerkleppen gelijk vervangen, mochten ze defect blijken te zijn. En blijkt dat de drinkwaterinstallatie niet volledig voldoet aan de gestelde eisen? Dan kunnen onze monteurs de benodigde aanpassingen voor u uitvoeren. Zij communiceren daarbij rechtstreeks met de adviseur die het rapport heeft opgesteld of met de controleur, die al foto’s heeft gemaakt. Zo kunnen zij de aanpassingen doen, zonder dat u daar omkijken naar heeft.

Meer  weten?

Neem dan contact met ons op  via c-mark@ftbnl.eurofins.com of 088-831 05 00, of klik op: