Verspreiding van legionellabacteriën via waterzuiveringsinstallaties

Geplaatst op donderdag 21 februari 2019

Eind 2016 en in 2017 werd er bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Hart voor Brabant een aanzienlijk aantal legionella-besmettingen gemeld. Na onderzoek om de bron te detecteren is in december 2018 de legionellabacterie aangetroffen bij twee biologische afvalwaterzuiveringen.  

Het type van de bacterie kwam overeen met het bacterietype van patiënten uit de omgeving. Directe verspreiding over grotere afstand vanuit zo’n biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie was nog niet eerder aangetoond. De GGD heeft in samenwerking met bedrijven, gemeente en omgevingsdiensten de aanpak bij de betreffende twee Brabantse afvalwaterzuiveringen gecoördineerd en gezorgd voor maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Vervolgonderzoeken

Na het aantreffen van de legionellabacterie bij de twee biologische afvalwaterzuiveringen is onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin legionella groeit in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Ook is gezocht naar risicofactoren voor de verspreiding van legionella over langere afstand. Met deze onderzoeken is meer inzicht gekregen in wat risicofactoren zijn voor legionellaverspreiding, namelijk (onder andere) warm water, beluchting, en voedingsrijk water. De adviseurs van C-mark zijn bij deze onderzoeken betrokken geweest.

Toekomst

Om na te kunnen gaan of en wanneer biologische afvalwaterzuiveringen een risico (kunnen) vormen voor het verspreiden van legionella is in elk geval meer informatie en aanvullend onderzoek nodig. Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staan 209 biologische afvalzuiveringen geregistreerd (2016).

Zie volledige bericht in het Infectieziekten bulletin (nr. 01-2019) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) “Legionella in een afvalwaterzuivering, geen schone zaak”

Legionella-onderzoek in afvalwater

Legionella is lastig te analyseren in afvalwater. Dat komt omdat afvalwater veel (andere) bacteriesoorten bevat die het legionella-onderzoek verstoren. C-mark heeft de beschikking over een laboratorium die daar een geschikte methode voor heeft.

Neem contact op met C-mark en vraag naar de mogelijkheden om legionella te onderzoeken in afvalwater. Bel 088-831 05 00 of klik op de blauwe contactbutton. Wij helpen u graag verder!

Terug naar overzicht
Advies nodig?
Neem vrijblijvend contact op 088 - 831 05 00
Vraag direct online advies aan