Bhvbz seminars groot succes

Geplaatst op donderdag 26 maart 2015

Hij komt eraan: het nieuwe Bhvbz ofwel het ‘Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden’ van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. De voorlopige ingangsdatum is medio 2016.  Sportfondsen Nederland, C-mark en Luc Vosters Juridisch advies en ondersteuning organiseerden in februari en maart 2015 seminars over het nieuwe Bhvbz. In totaal bezochten ruim 420 medewerkers van de technische dienst en managers van zwembaden 1 van de 8 seminars. Ook sauna’s, zorgorganisaties en fysiotherapeuten waren vertegenwoordigd. Geen seminar kunnen bijwonen? lees hieronder een kort verslag.

Nieuwe Bhvbz
Het nieuwe Bhvbz is even wennen: de zwembranche kent de huidige middelvoorschriften die het zwembadbezoek hygiënisch en veilig maken. Met het nieuwe Bhvbz bewegen we naar een doelvoorschrift: het aanbieden van veilig en hygiënisch zwembadbezoek. Spannend? Het nieuwe Bhvbz biedt juist kansen: het zwembadbestuur kan nu naar eigen inzicht initiatieven nemen om zaken anders te gaan doen, mits voldaan wordt aan het in de wet vastgestelde kwaliteitsniveau. En dat komt de innovatie en duurzaamheid ten goede. Hoe maakt u de omslag en hoe bent u voorbereid op het nieuwe Bhvbz?

Zorgplicht, risicoanalyse & beheersplan
Zwembaden hebben straks zorgplicht: ze zijn verplicht zorg te dragen voor een hygiënisch en fysiek veilig zwembad. Henk Meijer, Senior Technisch Coördinator bij Sportfondsen Nederland: “Om te voldoen aan de zorgplicht, start u met een zo breed mogelijke risico-analyse, volgens bijlage 2 van het Bhvbz. Wat kan er allemaal gebeuren? Vervolgens stelt u een beheersplan op, waarin u bekijkt hoe u die risico’s kunt beheersen. We adviseren dat te doen in de vorm van een werkgroep, bestaande uit mensen met de juiste inhoudelijke kennis en expertise. U laat daarmee zien dat u handelt naar de zorgplicht. Ontbreekt de juiste kennis? Dan bent u verplicht deze kennis in te kopen bij deskundigen.”

Met alleen een risico-analyse en beheersplan bent u er niet. Meijer: “Voldoen aan het nieuwe Bhvbz vraagt continue monitoring van de maatregelen, controle van de effecten en bijsturing, op ieder risico- en beheersaspect. Het is belangrijk uw organisatieprocessen daar op in te richten. Tevens dient u alle werkzaamheden en aspecten te documenteren en vast te leggen!”
 
Parameters
Om continu te sturen op hygiënisch zwembadwater, gebruiken we parameters. Paul Blom, consultant bij C-mark: “Iedere parameter vertelt ons iets. De wetgever onderscheidt diverse soorten parameters, zoals desinfectiemiddelen, -bijproducten, en microbiologische en chemische antropogene belasting. Is er een overschrijding van een van de parameters? Per parameter weten we welke actie benodigd is om bij te sturen. Het nieuwe Bhvbz vraagt ook sturing op nieuwe parameters: zo zijn er nu eisen gesteld aan de luchtkwaliteit. Nieuw is het 4x per jaar uitvoeren van een 1 uur durende luchtmeting  (trichloramine) per zwemzaal. Daarnaast wordt het verplicht om een kleurproef uit te voeren in ieder bassin om de juiste plaats vast te kunnen stellen van de monstername plaats van de watermetingen.”
Het nieuwe Bhvbz biedt de kans om nieuwe technieken toe te passen. Blom: “Denk ook eens aan AOP, UV, andere filtermaterialen of hergebruik van filterspoelwater. Zo kunt u energie besparen en de installatie optimaliseren.”
 
Aansprakelijkheid
Stelt u zich voor: u heeft de risico-analyse uitgevoerd, een beheersplan opgesteld en de parameters sturen uw processen. Volgens de nieuwe zorgplicht bent u verantwoordelijk voor hygiënisch en fysiek veilig zwembadbezoek. Wanneer doet u het juridisch goed? Luc Vosters, zelfstandig jurist: “Als verantwoordelijke voor een zwembad loopt u diverse juridische risico’s. De wetgever en de rechter verwachten van u dat u bezoekers aantoonbaar voldoende basisbescherming biedt en dat u aantoonbaar voldoet aan de wetteksten van de zorgplicht en risico-analyse. Er wordt gekeken naar de feiten en omstandigheden van het specifieke geval. Verslaglegging en onderbouwing is daarom uitermate belangrijk. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: leg voor ieder risico- en beheersaspect alle handelingen vast, in iedere fase. De kans op aansprakelijkheid kan dan in belangrijke mate worden beperkt.”
 
Meer informatie of ondersteuning?
Voor meer informatie of ondersteuning bij de voorbereiding op het nieuwe Bhvbz, kunt u terecht bij:
  • Sportfondsen Nederland  Henk Meijer, e-mailadres: h.meijer@sfn.nl, telnr. 06-53297975
  • C-mark Paul Blom, e-mailadres: paulblom@c-mark.nl, telnr. 06-51612482
  • Luc Vosters Juridisch advies en ondersteuning Luc Vosters, e-mailadres: luc@lucvosters.nl, telnr. 06-81911641

Reacties van deelnemers:

  • Ronny Brok van Frion Zwolle houdt zich bezig met het therapiebad van de zorgorganisatie: “Het Bhvbz beweegt van norm naar zorgplicht. Bij onze organisatie is er steeds minder expertise in huis. Die kennis zullen we dan inhuren. Ik vind het belangrijk dat we genoeg kennis & expertise hebben rondom de voorbereiding voor het nieuwe besluit.”
  • Marcel van den Berg, Hellebrekers Technieken: “Ik vond het inhoudelijk een goed seminar, met veel praktisch bruikbare tips. Het seminar heeft mij een goed beeld gegeven voor de praktische invulling van de risico-analyse met het beheersplan, welke vanuit de nieuwe wetgeving geëist wordt om de kwaliteit verder te borgen. Daarnaast ontstaan er met de invoering van het nieuwe besluit mooie kansen voor innovaties op het gebied van energie en waterbesparing. Kortom: een kans voor de zwembadbranche!”
  • Edwin Groeneveld, Enschedese zwembaden: “Ik vond het seminar erg informatief. Ik had me ook al verdiept in het nieuwe Bhvbz. Ik had nog wel meer willen weten over de extra parameters en de preventieve maatregelen. Juridisch verandert er voor mijn gevoel niet heel veel.”
  • Gabri Speklé & Maarten Nas, Sportfondsen Nijmegen: “Het seminar was duidelijk, de materie werd goed uitgelegd met handige handvatten, waarmee we de voorbereiding op het nieuwe Bhvbz kunnen opzetten. We denken dat het veel werk is om te (blijven) voldoen aan het nieuwe Bhvbz.”
  • Ronnie Zwijnenburg, Zwembad Het Ravijn: “Nieuwe wet, minder logboeken gaat niet op! We zullen veel bij moeten houden en zelf moeten bekijken of we het goed doen.”
  • Bert Hietkamp, Zwembad De Bongerd: “Voldoen aan het nieuwe Bhvbz omvat meer aan regels en risico’s dan ik vóór het volgen van het seminar had gedacht".

Deel dit bericht: twitter linkedin googleplus facebook email

Terug naar overzicht

 undefined

 

 

 

 

undefined